Nieuwe regeling voor ZZP’er en MKB’er.

Vanaf medio juni 2020 kunt u max. € 50.000,00 voor drie maanden (1 juni t/m 30 september 2020) krijgen ter compensatie van uw vaste lasten. Vraag dit aan bij RVO.nl.

Mijn klant failliet door Corona, wat nu?

Neem bij een faillissement altijd contact op met de curator en houd contact met hem. Alleen dan weet u of u (een gedeelte van) uw factuur betaald krijgt. Er is een stappenplan en een modelbrief. Door zekerheden vooraf (deelbetaling, eigendomsvoorbehoud) kunt u bij twijfel over een klant zulke risico’s beperken.

Hoe ziet de verlengde en aangepaste TOZO eruit?

U krijgt niet automatisch TOZO 2 als u TOZO 1 heeft gehad. Dit dient u dus opnieuw aan te vragen. Dit is dan voor juni, juli, augustus en september tenzij u voor deze maanden reeds TOZO 1 heeft gehad. Ook het inkomen van de partner telt nu mee.

Ook thuis op de computer veilig aan het werk.

Inloggen op het bedrijfsnetwerk is het meest veilig via een VPN met twee factor-authenticatie. Wijs uw werknemers op de gevaren van thuiswerken en op uw bedrijfsregels. Belangrijk zijn een goede virusscanner, up-to-date software en veilige wachtwoorden. Overigens geldt dat ook als u zelf vanuit huis werkt.

Minder budget, is een jonge occasion fiscaal aantrekkelijk?

Houd er bij aankoop van een occasion rekening mee dat na vijf jaar de bijtelling geldt volgens de regels van dat jaar. Voor auto’s van voor 2017 moet u uitgaan van 25% bijtelling, ook voor de korting op de bijtelling van elektrische auto’s. Occasions vanaf 2017 genieten fiscaal dus de voorkeur.

Meer vrije ruimte in werkkostenregeling door Corona.

Door de extra vrije ruimte kunt u meer uitgeven aan belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Schiet u toch over de vrije ruimte heen, dan moet u afrekenen tegen de eindheffing van 80%. Met name bij werknemers met een loon tot zo’n € 20.000,00 kan bruteren voordeliger zijn.

Corona, waar sta ik nu als ondernemer?

Deze Coronacrisis biedt veel onzekerheid, maar bent u financieel gezond en/of bent u in staat om uw business- en verdienmodel aan te passen, dan hoeft u vooralsnog niet na te denken over een worstcasescenario. Stel uzelf de vragen of uw bedrijf in de kern gezond is, welke kansen u nog kunt benutten en welke risico’s u privé wilt nemen.

Na de Lockdown wil ik wel thuis blijven werken.

Als uw werknemer schriftelijk verzoekt om thuis te werken en u wilt dit weigeren, dan moet u schriftelijk reageren. Doet u dit niet (tijdig), dan mag uw werknemer thuiswerken.

Ondernemersbeloning telt niet mee voor TOGS.

De ondernemersbeloning telt niet mee als kosten bij de berekening voor de TOGS-regeling. De website van RVO.nl vermeldde dit eerder wel. Zij hebben dat er nu weer afgehaald.