Aanpak schijnzelfstandigheid.

Geeft de Belastingdienst na 1 oktober 2019 instructie ten aanzien van ZZP’ers? Dan kan deze na drie maanden ingrijpen ook als opzet ontbrak.

Verkoopt u ook binnen de EU, let op vanaf 1 januari 2020.

Vanaf 1 januari 2020 geldt er een aantal nieuwe regels voor handel binnen de EU. Minder rompslomp bij buitenlandse “call off”-voorraad en meer duidelijkheid bij ketentransacties. Bewijs van vervoer en BTW-identificatienummer zijn dan echt onmisbaar voor toepassing van het nultarief.

Online verkopen en het retourrecht.

De consument heeft 14 dagen de tijd om zonder reden de koop op afstand te ontbinden, mits de webwinkel voldoet aan de informatieverplichting. Anders geldt er een termijn van twaalf maanden. De webwinkel moet binnen 14 dagen na herroeping het volledige bedrag terugbetalen.

Is een plug-in-hybrideauto nog interessant?

U kunt ook de komende jaren nog profiteren van een lagere motorrijtuigenbelasting voor een plug-in-hybrideauto. Daarnaast geldt de lagere bijtelling bij aanschaf voor 2017 voor vijf jaren. Neem deze aspecten mee bij de aanschaf van een eventuele plug-in-hybrideauto.

Vanaf welke winst betaalt u effectief belasting?

Vanaf welk winstniveau u belasting betaalt, hangt met name af van uw aftrekposten. Afgezien hiervan mag u er in 2020 van uitgaan dat u bij gebruik van de oudedagsreserve en een recht op de zelfstandigenaftrek pas vanaf een winstniveau van ongeveer € 30.000,00 belasting gaat betalen.

Nieuw energielabel op komst, regel nog snel het oude!

Vraag een energielabel (VEL) aan voor 1 juli 2020, Vanaf dan komt er een ander energielabel waarvoor er een expert op locatie moet langskomen. Dat wordt dus ingewikkelder en duurder. Een energielabel is echter wel verplicht en het verkopen van een woning zonder energielabel kost de verkoper een boete.

Spaarhypotheek, lagere rente ook lagere lasten?

Staar u niet blind op een lagere hypotheekrente. Bij een spaarhypotheek daalt dan ook de rentevergoeding op de inleg, waardoor de spaarpremie stijgt. Vraag de nieuwe spaarpremie of -inleg op, wanneer deze niet bij het rentevoorstel is gevoegd. Stoppen kan, maar u kunt deze hypotheekvariant niet meer afsluiten.

Uitsluitingsclausule in testament opnemen?

Via een uitsluitingsclausule in uw testament zorgt u ervoor dat de erfenis die wordt verkregen privévermogen blijft van het eigen kind. Dat geldt ook voor de verkoopopbrengst van die goederen.

Boetevrij fiscaal tot inkeer komen aangescherpt.

De boetevrije inkeerregeling is vanaf 2020 niet meer mogelijk voor Box-2-inkomen en inkomen uit sparen en beleggen dat in het buitenland is opgekomen.