Voordeel elektrisch rijden wordt minder.

Het bijtellingspercentage voor een auto blijft 60 maanden na de eerste toelating onveranderd. Controleer op het kentekenbewijs de datum van de eerste toelating.

Ook bewaarplicht voor priveadministratie.

Er geldt voor particulieren geen bewaarplicht, maar u moet wel het bewijs kunnen leveren dat aftrekbare kosten gemaakt zijn. Als ondernemer moet u wel uw priveadministratie bewaren voor zover deze gegevens bevat die van belang kunnen zijn voor de winstbepaling. Houd prive en zakelijk daarom gescheiden.

De nieuwe KOR, is dat eigenlijk wel voordelig voor u?

Als u in aanmerking komt voor de nieuwe KOR, houd dan ook rekening met de nadelen van deze regeling. U kunt dan geen BTW meer aftrekken, ook niet bij investeringen en uw keuze geldt voor minimaal drie jaar. Ga na of die nadelen opwegen tegen de voordelen (geen BTW over uw omzet), voordat u zich aanmeldt.

Banken melden belastingontwijking, hoe dat zo?

Fiscaal riskant gedrag (lees: belastingontwijking) wordt niet ineens verboden. Banken gaan hun (grote) klanten wel strenger onderzoeken op dergelijk gedrag als indicator voor verboden belastingontduiking. Het gaat dan veelal om complexere (internationale) bedrijfsstructuren.

Ken uw (nieuwe) klant, maar hoe?

U kunt op diverse fronten klantrisico’s verkleinen door klantgegevens te checken (via Handelsregister, Google, website), te informeren naar kredietwaardigheid en te vragen naar referenties. Maar vergeet niet ook uw eigen reputatie hoog te houden als het bijv. gaat om tijdige betalingen en tijdige deponering van jaarstukken.

Met wie heeft u een overeenkomst gesloten?

Vermeld zowel handelsnaam, bedrijfsnaam als het KvK-nummer bij een overeenkomst. Bij een BV/NV is sowieso volledige bedrijfsnaam, rechtsvorm, KvK-nummer en adres verplicht. Check van tevoren (Handelsregister) of de ondertekenaar tekenbevoegd is, zeker als de belangen groot zijn.

Partneralimentatie, wat gaat er nu echt veranderen?

Bent u verwikkeld in een echtscheiding, let er dan op of het voor u van belang is om het verzoekschrift voor of na 1 januari 2020 in te dienen. Dit kan grote financiele gevolgen hebben.

Buitenlandse BTW terugvragen.

Vraag in het buitenland betaalde BTW (meer dan € 50,00) uiterlijk voor 1 oktober terug. Wacht niet tot op het laatst, doe dit zo snel mogelijk.

Ouders lenen tegen (te) hoge rente aan kind.

Overdrijf de hoogte van rente niet bij een lening tussen ouders en kinderen. Anders loopt u het risico dat de inspecteur een “schenking” vaststelt.