Drie adviezen bij schenking of erfenis.

Voorkom juridisch gedoe. Stort een ontvangen schenking op een aparte rekening en leg gezamenlijke uitgaven en bestedingen daarvan vast.

Auto naar privé overbrengen kan zomaar niet.

Een wijziging inzake keuzevermogen kan alleen in geval van een bijzondere omstandigheid. Een ingrijpende functiewijziging van het bedrijfsmiddel, nieuwe wetgeving of een rechterlijke uitspraak is zo’n omstandigheid, maar die zult u wel hard moeten maken. Denk dus niet te licht over het maken van zo’n keuze.

Een niet-betalende klant, hoe kiest u een incassobureau?

U kunt kiezen voor een groot incassobureau dat NVI-gecertificeerd is. Doet u liever zaken met een klein bureau dat veel aandacht voor u als kleine opdrachtgever heeft, hanteer dan de keuzecriteria uit dit artikel. Op het incassoregister van de overheid moet u nog tot 2021 wachten.

BTW niet verlegd, betaalde BTW wel aftrekbaar?

Heeft u ten onrechte BTW betaald omdat de verleggingsregeling per abuis niet is toegepast, probeer dan eerst bij uw leverancier de BTW terug te claimen. Lukt dit niet, dan kunt u hiertoe een verzoek doen aan de Belastingdienst om de BTW terug te geven.

Goed onderhandelen is goed voorbereiden.

Een goede voorbereiding op het onderhandelingsgesprek geeft u een voorsprong, zekerheid en rust. Bovendien geeft u met die goede voorbereiding het signaal af dat u de zaak belangrijk vindt en dat u scherp bent. Dit versterkt uw startpositie.

Belangrijke wetsaanpassingen per 1 januari 2010.

U moet oproepkrachten voortaan ten minste vier dagen van tevoren oproepen. Doet u dat niet, dan hoeven zij niet te komen. Trekt u de oproep in binnen de oproeptermijn van vier dagen, dan moet u het loon toch betalen. De transitievergoeding wordt vanaf dag één opgebouwd.

Banksparen voor later, wat zijn de zon- en schaduwzijdes?

De grootste voordelen van banksparen zijn de aftrekbaarheid bij een pensioentekort in box 1 en dat bij overlijden het spaartegoed naar uw erfgenamen gaat. Het grootste nadeel is dat u mogelijk de uitkering over minimaal 20 jaar moet spreiden.

Minimaal energielabel C voor kantoren.

Is uw kantoor of kantoorruimte groter dan 100 m2, dan moet dit vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben.

Nieuwe hulp bij privancywet.

De AP heeft de nieuwe website “Hulp bij privancy” gelanceerd. Thematisch probeert men u als ondernemer hulp te bieden bij een juridisch verantwoorde manier van verwerken van persoonsgegevens.