Maand: februari 2020

WEETJES, 22-02-2020

Voorlopige aanslag ineens betalen?

Heeft u het geld niet meteen nodig, dan kunt u beter de voorlopige aanslag ineens betalen. De korting bedraagt dan 4% x 50% van de te betalen aanslag.

Uw product/dienst als abonnement aan de man brengen?

Overweeg of u uw product of dienst (service, onderhoud, ets.) in abonnementsvorm kunt aanbieden. Dat kan heel lucratief zijn. De consument moet na een jaarabonnement maandelijks kunnen opzeggen, voor ondernemers geldt dat niet. Overleg met uw bank betalingsopties (PayPal, Buckaroo of creditcard).

Hoe vergoedt u reiskosten in 2020?

Per 2020 zijn er een paar wijzigingen in de regels rond het vergoeden van reiskosten. De wijzigingen m.b.t. de fiets van de zaak zijn het meest ingrijpend. Ook bij de bijtelling voor de auto, want dat kan flink duurder uitpakken. Welk percentage u moet gebruiken, hangt af van de CO2-uitstoot en de datum van eerste toelating op de weg.

Abonnement plus nieuw mobiel, zakelijk of privé?

Zakelijke kosten en BTW zijn aftrekbaar, ook als u privé uw telefoon zakelijk gebruikt. Maar wist u dat bij zakelijke aanschaf er geen inkomens- en lastentoets wordt uitgevoerd en er geen BKR-registratie plaatsvindt? Dat kan ook een reden zijn om te kiezen voor een zakelijk abonnement.

“Mijn product is het beste, kijk maar hier…………”

Vergelijkende reclame is toegestaan, mits u aan de voorwaarden voldoet. Aan de hand van de handige checklist kunt u één per één nagaan of u elke voorwaarde respecteert!

Werknemer voor een project inhuren, hoe zit dat?

Het sluiten van een projectovereenkomst is alleen mogelijk als het project en het eindigen daarvan objectief bepaalbaar zijn en dus niet afhankelijk van de wil van u of uw klant. Leg daarbij alles nauwkeurig schriftelijk vast in het contract.

Geen ANBI, wel schenkbelasting?

Een organisatie die geen ANBI of SBBI is, betaalt alleen schenkbelasting als er per jaar van dezelfde donateur meer dan de vrijstelling (in 2020 € 2.208,00) wordt verkregen. Onthoud dat voor de schenkbelasting het niet van belang is hoeveel uw organisatie in totaal aan schenkingen ontvangt.

Per 1 april geld terug langdurig zieke?

Per 1 april aanstaande kunt u geld terugkrijgen als u transitievergoedingen heeft betaald aan werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan vanaf 1 juli 2015. Er is een checklist.

WEETJES, 09-02-2020

Nieuwe subsidie bij opleiden in MKB.

Voor kleine bedrijven (< 50 werknemers) bedraagt de subsidie 80% van de opleidingskosten. Download de toelichting en vraag de subsidie vanaf 2 maart 2020 aan.

Wat moet de DGA in 2020 minimaal verdienen?

Het gebruikelijk loon bedraagt (2020) € 46.000,00. Hierop mag u de privébijtelling van de auto van de zaak en belaste en onbelaste kostenvergoedingen aftrekken. Als start-up, niet-innovatieve starter of parttime-dga gelden er uitzonderingen, waarbij u een goede onderbouwing voor het lager loon moet hebben.

Digitaal ondertekenen, kan dat?

Voor een digitale handtekening heeft u speciale software nodig. Deze software moet de authenticiteit van de overeenkomst en de handtekeningen voldoende kunnen garanderen. Gebruik hiervoor speciale software, zoals Adobe Sign en DocuSign om op eenvoudige wijze aan deze voorwaarden te voldoen.

Drempel en omslagpunt kostenaftrek gewijzigd per 2020.

U kiest voor een vaste kostenaftrek van € 4.700,00 als uw gemengde kosten samen over 2020 minstens € 23.500,00 per jaar bedragen, Is dat minder, dan kiest u voor de optie 80% aftrek. Bij een BV is dit 73,5% en ligt dat omslagpunt op € 17.736,00.

Wanneer mag u persoonsgegevens verwerken?

Zorg dat u alleen maar persoonsgegevens verwerkt als u dat ook echt mag. Zo voorkomt u flinke boetes. Registreer de persoonsgegevens die u verwerkt in een verwerkingsregister. Dowload het model.

Meer werknemers gebruiken bestelauto, opletten dan!

Let erop dat de bestelauto’s doorlopend afwisselend door meerdere werknemers worden gebruikt, dat dit voortvloeit uit de aard van het werk en dat privégebruik moeilijk is vast te stellen. Er mag dus geen vast patroon in zitten! Dan geldt de voordelige eindheffing van € 300,00 per bestelauto per jaar.

Juridische kosten bij alimentatie aftrekbaar?

De juridische kosten die u maakt om alimentatie te ontvangen zijn aftrekbaar, ook als uw eis tot alimentatie wordt afgewezen. In dat geval moet u wel aannemelijk kunnen maken dat succes redelijkerwijs te verwachten viel. Toon dit bijv. aan met draagkrachtberekeningen.

“Die bankafschriften heb ik echt niet inspecteur!”

Vraagt de fiscus via een informatiebeschikking om gegevens buiten de bewaartermijn en zijn deze niet meer te achterhalen, vecht de beschikking dan aan via bezwaar en beroep.

WOZ-beschikking BV bepaalt uw afschrijvingen.

Maak bezwaar tegen een te hoge WOZ-beschikking van uw BV-pand.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén